Историја

Град Пожаревац је град у Браничевском округу у централној Србији. По подацима из 2004. град заузима површину од 482 км² (од чега на пољопривредну површину отпада 35.313 ха, а на шумску 2.179 ха).
Седиште града као и округа је градско насеље Пожаревац. Град Пожаревац се састоји од 27 насеља: 2 градска (Костолац и Пожаревац) и 25 сеоска насеља. По подацима из 2011. године у граду је живело 75.334 становника.

Историја спорта у Граду Пожаревцу је везана за податак о оснивању Коњичког друштва „Књаз Михаило“ још давне 1892. – (линк: хттп://www.кдкнезмихаило.орг.рс/О%20нама.хтмл)
Први спортски клубови јављају се у периоду измедју два рата и медју спортовима предњачи фудбал и(Раднички 1926… историја фудбала)
У периоду после другог светског рата долази до нагле експанзије свих спортова – пре свега олимпијских. Фудбал наставља своју традицију а у граду се активно упражњава атлетика, гимнастика, рукомет, кошарка и одбојка.

Како се град развијао и прилив становништва појачавао, тако су и остали спортови добијали на бројности и квалитету.

Главни носиоци развоја спорта у Граду Пожаревцу су пре свега били спортски радници, заљубљеници и ентузијасти који су својом неисцрпном енергијом чинили да младе генерације заволе спортске активности и постану добри чланови друштвене заједнице. Свакако не можемо причати о историји спорта а да не споменемо чувену СОФК-у (Савез организација физичке културе), чији је превасходан задатак био развој спорта и организација такмичења на територији града.
Као наследник СОФК -е, данас на територији града делује Спортски Савез Града Пожаревца. Основан је 2005. године и окупља Савезе и Клубове који се такмиче на територији Града Пожаревца и градске општине Костолац. Данас Спортски Савез Града Пожаревца броји 75 чланова и преко Спортског Савеза Србије представља кровну организацију чији је задатак да води рачуна о развоју спорта, мислећи тиме превасходно на организацију школских такмичења о којој се стара уз сарадњу са Саветом за школски спорт, као и помоћ савезима и клубовима који спроводе своја такмичења и друге активности у Граду Пожаревцу.

Izvor wikipedia