Izveštaj Mušičarska Liga 2023.g sedmo, osmo i deveto kolo reka Đetinja

Poslednja tri kola: sedmo, osmo i deveto kolo mušičarske lige Srbije 2023.g. (Državno izborno prvenstvo u disciplini mušica) održana su prethodnog vikenda (26. i 27.08.2023.g.) na reci Đetinji kod Užica.

Nakon otpecana šest kola na dve reke: Mlavi i Gradcu, takmičari iz cele Srbije došli su na završnicu prvenstva na reku Đetinju sa jako malim razlikama u plasmanima, tako da je takmičare očekivala neizvesna borba do samog kraja. Trojica prvoplasiranih takmičara: Dimitrijević, Lazić i Ivanović su u završnicu ušli sa priličnom razlikom u plasmanima u odnosu na ostale takmičare, dok su razlike u plasmanima od četvrtog do desetog mesta bile minimalne.

Staza na reci Đetinji je bila planirana u dva sektora i to: sektor A – pastrmski deo iznad skakavaca i sektor B – lipljanski deo u kanjonu, međutim zbog zatvaranja kanjonskog dela do staparske banje za kretanje vozila, odlučeno je da se sektor iz lipljanskog premesti u pastrmski deo – nizvodno od banje, dok je sektor A je bio postavljen od staparske banje uzvodno.

Ovaj period godine je jako nepovoljan za ribolov na manjim pastrmskim rekama zbog niskog vodostaja i visokih temperatura koje zagrevaju vodu što uslovaljava manju aktivnost ribe, ali je ovaj termin bio jedini u kalendaru zbog predstojećeg Svetskog prvenstva koji za dve nedelje očekuje naše takmičare. Navedeni uslovi, ali i treninzi pre takmičenja ukazivali su na smanjenu aktivnost ribe i na to da nas očekuje jako težak ribolov sa malo ulova.

U pojedinačnoj konkurenciji za naslov Prvaka Srbije i izbor reprezentativaca na reku je izašlo osamnaest takmičara, a OSR „Smuđ“ iz Požarevca predstavljala su četvorica takmičara u disciplini mušica: Martić, Marković, Mišić i Belanov.

Uprkos svim lošim uslovima za ribolov na reci, nakon prvog merenja uhvaćeno je puno riba i velika borba se povela na samom početku u 7. kolu. Iz sektora u sektor, iz kola u kolo smenjivali su se takmičari na pozicijama od 4 – 19, ali je vodeća trojka uspevala da održi razliku tako da je do poslednjeg sektora u poslednjem kolu trajala velika borba i neizvesno je bilo do poslednje sirene koja je označila kraj sektora, kola i prvenstva i dok odlični glavni sudija Aleksandar Vučković nije izračunao plasmane.

Nakon velike borbe, šampionsku titulu je po treći put osvojio Luka Dimitrijević iz „No1“ iz Valjeva, vicešampion je Marko Lazić iz No1“ iz Valjeva, a treće mesto je zauzeo Slobodan Ivanović iz „Nera FF“ iz Bele Crkve. Prvi tim reprezentacije Srbije još čine četvoroplasirani Zdenko Brebrić iz „Barice“ iz Inđije i petoplasirani Aleksandar Mišić iz OSR „Smuđ“ iz Požarevca koji je odlično otpecao Đetinju i sa desete pozicije uspeo da se domogne petog mesta.

Milan Martić je završio takmičenje na 7.poziciji i nalazi se u rezervnom timu reprezentacije, Vladimir Marković je završio takmičenje na 11.mestu i ako je pecao odlično celo prvenstvo, ali za bolji plasman sprečili su ga mnogi pehovi, dok je Vojislav Belanov završio na 18.

Naše mušičare do kraja takmičarske sezone očekuje Svetsko prvenstvo u Mušičarenju u Slovačkoj sredinom septembra gde će boje naše zastave braniti Milan Martić i Aleksandar Mišić kao takmičari, i Vladimir Marković kao selektor.