Mušičarska liga 2022.g. peto, šesto i sedmo kolo – reka Mlava

Martić vicešampion države

Poslednja tri kola: peto, šesto i sedmo kolo mušičarske lige Srbije 2022.g. (Državno izborno prvenstvo u disciplini mušica) održana su prethodnog vikenda (14. i 15.05.2022.g.) na reci Mlavi kod Žagubice. Reka Mlava je prema usvojenom kalendaru trebalo da bude druga reka posle Moravice na kojoj je trebalo da se održe treće i četvrto kolo, ali je visok vodostaj premestio takmičenje na Gradac gde je održano treće i četvrto kolo, a na Mlaavi je održana završnica ovogodišnjeg prvenstva.
Nakon otpecana četiri kola na dve reke: Moravici i Gradcu, takmičari iz cele Srbije došli su na završnicu prvenstva na reku Mlavu sa jako malim razlikama u plasmanima, tako da je takmičare očekivala neizvesna borba do samog kraja. Trojica prvoplasiranih takmičara: Dimitrijević, Martić i Latović su u završnicu ušli sa priličnom razlikom u plasmanima u odnosu na ostale takmičare, dok su razlike u plasmanima od četvrtog do desetog mesta bile minimalne.
Staza na reci Mlavi je bila planirana u dva sektora i to: sektor A – kod trške crkve i sektor B – u selu Ribare, međutim neposredno pre takmičenja odlučeno je da se sektor iz Ribara premesti u revir kod mosta za selo Suvi do, a razlog je bio izuzetno nagli pad vodostaja u selu Ribare i nepovoljni uslovi za pripremu ujednačene takmičarske staze.


Uslovi reci u reviru gde je bila postavljena staza bili su priličnodobri sa takmičarske strane, osim što je Mlava u ovom trenutku bila atipično bistra.Kao domaćini smo se potrudili da pre svega dobro pripremimo stazu koja je trebalo da izdrži tri kola pecanja i da je što bolje obeležimo i ujednačimo sektorske pozicije u čemu smo nadam se uspeli. Pored toga smo se potrudili da takmičarima obezbedimo sve što im je potrebno za nesmetano takmičenje i olakšamo im boravak na Mlavi.
U pojedinačnoj konkurenciji za naslov Prvaka Srbije i izbor reprezentativaca kao članovi OSR „Smuđ“ iz Požarevca takmičila su se naša tri standardna takmičara u disciplini mušica: Martić, Marković i Mišić.
Uprkos činjenici da riba nije bila aktivna kao što je to inače slučaj na Mlavi, hvatano je dosta riba i velika borba se povela na samom početku u 5. kolu. Iz sektora u sektor, iz kola u kolo smenjivali su se takmičari na pozicijama od 4 – 20, ali je vodeća trojka uspevala da održi razlikude je takođe bilo promena na tabeli tako da je do poslednjeg sektora u poslednjem kolu trajala velika borba i neizvesno je bilo po poslednje sirene koja je označila kraj sektora, kola i prvenstva.


Nakon velike borbeMilan Martić iz OSR „Smuđ“ Požarevac osvojio je drugo mesto i postao je vicešampion države za 2022.godinu, Aleksandar Mišić je zadržao kontinuitet dobrih rezultata i završio na šestom mestu, a Vladimir Marković je četrnaesti.
Pobednik ovogodišnje lige je sada već dvostruki šampion Srbije Luka Dimitrijević iz kluba „No1“ iz Valjeva, drugi je naš Milan Martić iz OSR „Smuđ“ iz Požarevca, a treće mesto je zauzeo Ervin Latović iz kluba MS „Izvor“ iz Novog Pazara.
Mušičari OSR „Smuđ“ Požarevac nastavljaju da nižu dobre rezultate i iz godine u godinu prave uspehe kako za naš klub tako i za požarevački sport.
Naše mušičare do kraja takmičarske sezone očekuje početkom juna Kup jadransko podunavskih zemalja u mušičarenju u Crnoj Gori na reci Ćehotini i krajem septembra kup Srbije.

.
Zahvaljujemo se JP „Srbijašume“ Beograd i Opštini Žagubica na saradnji i pomoći u pripremi takmičenja.
BISTRO!!!