Održan 13. Kup jadransko – podunavskih zemalja u mušičarenju

U predivnom okruženju Župske doline na reci Neretvi u mestu Glavatičevo kod Konjica Bosna i Hercegovina od 09.06 – 11.06.2023. godine održan je 13. Kup jadransko – podunavskih zemalja u mušičarenju (JPK). JPK je klupsko takmičenje najboljih klubova iz zemalja koje pripadaju jadransko -podunavskoj regiji.

Na ovom prestižnom takmičenju okupilo se 54 takmičara iz 18 najboljih timova, iz šest zemalja, koji su se kroz sisteme takmičenja u svojim zemljama kvalifikovali za ovo takmičenje: četiri ekipe iz Srbije kao pobednika prošlog kupa, četiri ekipe domaćina iz Bosne i Hervegovine, po tri ekipe iz Slovenije, Hrvatske i Crne Gore i jedna ekipa iz Severne Makedonije.

Srbiju su na 13. Kupu jadransko -podunavskih zemalja u mušičarenju presdstavljale četiri ekipe: Ekipa OSR „Smuđ“ iz Požarevca u standardnom sastavu Milan Martić, Vladimir Marković i Aleksandar Mišić, ekipa KSR „No1“ iz Valjeva (prošlogodišnji pobednici) u sastavu Dimitrijević, Glavonjić i Lazić i kombinovana ekipa MRK „Nera-Mlava“ iz Bele Crkve, odnosno Petrovca na Mlavi u sastavu Todorović, Aksovski i Ivanović i ekipa USR „Barica“ iz Inđije u sastavu Brebrić, Pastronjević i Ilijevski.

Takmičarska staza na reci Neretvi nizvodno od Galvatičeva nije bila najbolje pripremljena. Dan pred takmičenje izvršeno je poribljavanje staze potočnom pastrmkom iz uzgoja koja zbog nedostatka razvijenih bočnih peraja ne može da se zadrži u brzcima i prelivima, već samo u mirnijim virovima kojih na ovom delu reke nema mnogo, tako da se pre početka takmičenja znalo da je staza neravnomerna i da će za visok plasman biti potrebna sreća u žrebu dobijanjem mesta gde se ubačena riba mogla zadržati. Dodatnu razliku između ovih mesta je pravio i povišen vodostaj reke.

Takmičari OSR „Smuđ“ Požareac nisu imali sreće u žrebu i nisu dobili ni jednu poziciju koja je imala ubačene ribe, tako da se moralo pristupiti traženjeu divlje ribe u brzim delovima reke čija je populacija jako mala. U ovim uslovima najbolje se snašao najmlađi Aleksandar Mišić koji je završio na 29. poziciji u pojedinačnom plasmanu. Milan Martić je zauzeo 44. poziciju, a Vladimir Marković je završio kao 52. takmičar.

Ekipno takmičari OSR „Smuđa“ su završili na 17. poziciji što je do sada najslabiji plasman naših mušičara na Kupu jadrasnko podunavskih zemalja.

Kup su osvojili mušičari zemlje domaćina SRD „Banja Luka“ iz Banja Luke, drugo mesto su zauzeli sjajni takmičari iz SRK „Kolašin“ iz Crne Gore, a treće mesto he pripalo izvrsnoj podmađenoj slovenačkoj ekipi RD „Bled“ iz Bleda. Najbolje plasirana ekipa iz Srbije bila je kombinovana ekipa MRK Nera-Mlava iz Bele crkve koja je zauzela četvrtu poziciju.

Već narednog vikenda 17.06.2023.g. naše mušičare očekuje nastavak državnog prvenstva na reci Gradac kod Valjeva.