OSR „SMUĐ“ ČETVRTI NA KUPU JADRANSKO-PODUNAVSKIH ZEMALjA

U predivnom okruženju nacionalnog parka Sutjeska, u neposrednoj blizini jedne od poslednjih prašuma Evrope Perućici, na reci Sutjesci, u mestu Tjentište u Republici Srpskoj od 09. do 12.09.2021. godine održan je HI Kup jadransko-podunavskih zemalja u mušičarenju (JPK). JPK je klupsko takmičenje najboljih klubova iz zemalja koje pripadaju jadransko-podunavskoj regiji.

Na ovom prestižnom takmičenju okupilo se 57 takmičara, iz 19 najboljih timova, iz šest zemalja koji su se kroz sisteme takmičenja u svojim zemljama kvalifikovali za ovo takmičenje: četiri ekipe iz Slovenije kao pobednika prošlog kupa, četiri ekipe domaćina iz Bosne i Hercegovine, po tri ekipe iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore i dve ekipe iz Severne Makedonije. Broj ekipa ove godine je bio isti kao na prošlom kupu, samo što ove godine nije bilo predstavnika iz Bugarske i Mađarske.

Srbiju su na HI Kupu jadransko-podunavskih zemalja u mušičarenju presdstavljale tri ekipe: Ekipa OSR „Smuđ“ iz Požarevca u standardnom sastavu Milan Martić, Vladimir Marković i Aleksandar Mišić, ekipa MS „Izvor“ iz Novog Pazara u sastavu Ademović, Latović i Hurić i kombinovana ekipa MRK „Nera-Mlava“ iz Bele Crkve, odnosno Petrovca na Mlavi u sastavu Todorović, Aksovski i Savulov.

Takmičarska staza na reci Sutjesci u samom nacionalnom parku gde su bili smešteni sektor A i sektor B nije bila najbolje pripremljena iz razloga što nije izvršeno ravnomerno poribljavanje čitave staze. Sektor C nalazio se na oko 20 kilometara udaljenosti na jezeru Donje bare na nadmorskoj visini od 1500 metara.

Nakon prvog takmičarskog dana i otpecane dve sesije (sektora) i velike borbe u izuzetno jakoj konkurenciji, takmičari OSR „Smuđ“ nalazili su se na trećoj poziciji.

Drugog takmičarskog dana u poslednjoj sesiji požarevački mušičari su, takođe dobo pecali, ali nedovoljno dobro da ostanu u prve tri ekipe i tako su na kraju ipak ostvarili zapažen rezultat završivši takmičenje na odličnoj četvrtoj poziciji.

Kup su osvojili i zadržali prelazni pehar, pobednici prethodnog JKP-a održanog u Sloveniji, izvrsna slovenačka ekipa RD „Bled“ iz Bleda. Drugu poziciju je zauzela takođe, slovenačka ekipa mladih mušičara RS „Slovenija“ iz Slovenije, a treće mesto je zauzela ekipa zemlje domaćina SRD „Banja Luka“ iz Banja Luke.

Uprkos dobrim partijama sve trojice požarevačkih mušičara, i činjenici da je Milan Martić završio takmičenje na 8. mestu u pojedinačnom plasmanu, Marković je bio 17. a Mišić na 21. mestu od ukupno 57 takmičara, ovaj trojac nije uspeo da se domogne pehara, jer su tri prvoplasirane ekipe pecale bez greške i jednostavno nisu ostavile prostora za bilo kakve manje greške takmičara.

U konkrenciji najviše ulovljenih riba, požarevački takmičar Aleksandar Mišić bio je drugi sa 40 ulovljenih riba, a sjajni mladi takmičar iz Slovenije Pjesak Luka uzeo je pehar u ovoj konkurenciji sa ukupno 46 ulovljenih riba.

Preostale dve ekipe iz Srbije MS „Izvor“ iz Novog Pazara i kombinovana ekipa MRK „Nera-Mlava“ iz Bele Crkve, odnosno Petrovca na Mlavi takođe su se sjajno borile i imale blistave trenutke, ali u izuzetno jakoj konkurenciji to nije bilo dovoljno za visok plasman, te je na kraju  MS „Izvor“ Novi pazar završio na 13. poziciji, a kombinovana ekipa MRK „Nera-Mlava“ iz Bele Crkve-Petrovca na Mlavi na 15. poziciji.

 

Takmičenje je proteklo u dobrom druženju, prijatnoj atmosferi i fer plej ponašanju svih takmičara.

 

OSR „Smuđ“ iz Požarevaca ovom prilikom se zahvaljuje Gradu Požarevcu na sportskoj podršci, sportskom ribolovu i pomoći za odlazak na KUP.